Plastové okná, Produkty RG-plast&deva

Ako správne udržiavať plastové okná: Tipy a triky od odborníkov

Plastové okná sú populárnou voľbou pre mnoho domácností kvôli ich odolnosti, energetickým úsporám a relatívne nízkym nákladom na údržbu. Správna údržba je však kľúčová pre zachovanie ich vzhľadu a funkčnosti v priebehu času. Tu sú niektoré základné tipy a triky, ako sa postarať o vaše plastové okná a predĺžiť ich životnosť.

1. Pravidelné čistenie

Pravidelné čistenie je základným krokom pri údržbe plastových okien. Odporúča sa čistiť okná aspoň dvakrát ročne, ideálne na jar a na jeseň.
Čistiaci prostriedok: Používajte mierne čistiaci prostriedok, ktorý nie je príliš agresívny, aby ste neopoškodili povrch okien. Ideálne je používať mäkkú handru alebo hubku na čistenie.
Rám okna: Okrem skla nezabudnite vyčistiť aj rám okna. Pre rám odporúčame použiť jemnú kefku na odstránenie prachu a špiny z ťažko dostupných miest.

2. Odstránenie škvŕn a nečistôt

Pri čistení môžu byť plastové okná vystavené rôznym škvrnám a nečistotám, ako sú napríklad zaschnuté muchy alebo prach.
Škvrny od much: Na odstránenie zaschnutých much použite navlhčenú handru alebo papierovú utierku a nechajte ju pôsobiť na škvrnách niekoľko minút pred ich odstránením.
Špeciálne čistiace prostriedky: Pri silných škvrnách, ako sú napríklad mastné škvrny, môžete použiť špeciálny čistič na plastové okná. Dôkladne si prečítajte návod na použitie a dodržiavajte odporúčania výrobcu.

3. Údržba kovových častí

Niektoré plastové okná majú kovové časti, ako sú napríklad kľučky alebo kovové doplnky. Tieto časti je potrebné tiež pravidelne čistiť a udržiavať.
Ochrana pred koróziou: Ak sú kovové časti exponované vonkajšiemu prostrediu, aplikujte ochranný náter na ochranu pred koróziou a inými poveternostnými vplyvmi.
Mazanie mechanizmov: Ak máte plastové okná s otváracími mechanizmami, pravidelne ich mazajte pomocou vhodného maziva na zabezpečenie hladkého otvárania a zatvárania.

4. Kontrola tesnosti a izolácie

Okrem čistenia je dôležité pravidelne kontrolovať tesnosť a izoláciu okien.
Tesnenie: Ak zistíte, že tesnenie okolo okien je poškodené alebo opotrebované, vymeňte ho ihneď. Dobré tesnenie pomáha udržiavať energetickú účinnosť vášho domu.


Správna údržba plastových okien nie je len estetická záležitosť, ale zabezpečuje aj ich dlhodobú funkčnosť a energetickú efektívnosť. S pravidelným čistením, starostlivým zachádzaním a preventívnou údržbou si môžete byť istí, že vaše plastové okná budú slúžiť vašej domácnosti dlhé roky.
Pre viac špecializovaných riešení alebo ak máte konkrétne otázky, neváhajte kontaktovať odborníkov na plastové okná, ktorí vám radi poskytnú ďalšie rady a odporúčania pre optimálnu starostlivosť o vaše okná.