Produkty RG-plast&deva, Vonkajšie rolety

Rôzne typy žalúzií: Ktorý typ je pre vás ten správny?

Vonkajšie žalúzie sú vynikajúcim spôsobom, ako zvýšiť estetiku vášho domu a zároveň ponúknuť praktické výhody, ako je regulácia svetelných podmienok a ochrana pred tepelnými stratami. Pri výbere vonkajších žalúzií je dôležité zvážiť rôzne typy dostupné na trhu a vybrať ten, ktorý najlepšie vyhovuje vašim potrebám a preferenciám. Tu je prehľad najbežnejších typov vonkajších žalúzií:

1. Horizontálne žalúzie
Horizontálne žalúzie sú typicky vyrobené z kovu (hliník, oceľ) alebo dreva a pozostávajú z pohyblivých lamel, ktoré sa otáčajú pomocou lanka alebo mechanického mechanizmu.
Výhody:
Regulácia svetelnosti: Možnosť nastaviť uhol lamiel umožňuje presné riadenie množstva svetla, ktoré vstupuje do miestnosti.
Estetika: Moderné horizontálne žalúzie pridávajú do interiéru štýlový a elegantný vzhľad.
Nevýhody:
Údržba: Vyžadujú pravidelné čistenie, aby sa odstránili prach a nečistoty z lamiel.


2. Vertikálne žalúzie
Vertikálne žalúzie sú často používané na veľkých oknách a posuvných dverách. Lamely sú umiestnené vertikálne a môžu byť otočené alebo posunuté na boku.
Výhody:
Praktickosť: Ideálne pre veľké okná a posuvné dvere, umožňujú jednoduchý prístup a kontrolu svetelnosti.
Variabilita: Dostupné v rôznych materiáloch a farbách, čo umožňuje prispôsobenie vášmu interiéru.
Nevýhody:
Použitie na malých oknách: Pre malé okná môžu pôsobiť menej esteticky.

3. Motorizované žalúzie
Moderné technologické riešenie, ktoré umožňuje automatické otváranie a zatváranie žalúzií pomocou diaľkového ovládania, smartphonu alebo programovateľného časovača.
Výhody:
Komfort a pohodlie: Jednoduché ovládanie z pohodlia vášho kresla alebo dokonca na diaľku, čo je ideálne pre ťažko dostupné miesta alebo osoby so zníženou pohyblivosťou.
Energetická efektivita: Môžu byť programované na automatické zatváranie počas horúcich dní alebo otváranie na ventiláciu.
Nevýhody:
Náklady: Vyššia počiatočná investícia oproti manuálnym žalúziám.

4. Slnečné markízy
Slnečné markízy sú montované nad oknami alebo na terasách a slúžia na poskytnutie tieňa a ochranu pred slnečným žiarením.
Výhody:
Ochrana pred slnkom: Poskytuje účinnú ochranu pred slnečným žiarením a tepelným zaťažením.
Nevýhody:
Dizajn a inštalácia: Vyžaduje presné merania a profesionálnu inštaláciu.

Výber správneho typu pre váš domov


Pri výbere správneho typu vonkajších žalúzií je dôležité zvážiť nielen estetické a funkčné aspekty, ale aj vaše individuálne potreby a preferencie. Rozhodnite sa na základe veľkosti a typu okien, kde budú inštalované, vašich estetických preferencií a úrovne pohodlia, ktoré vám prinášajú.


Ak máte ďalšie otázky alebo potrebujete viac informácií o rôznych typoch vonkajších žalúzií, neváhajte kontaktovať odborníka alebo dodávateľa, ktorý vám môže poskytnúť ďalšie rady a pomoc pri výbere najlepšieho riešenia pre váš domov.