Plastové okná, Produkty RG-plast&deva, Vchodové dvere

Optimálna zvuková izolácia

Ako si vybrať plastové okná a dvere s optimálnou zvukovou izoláciou?

Hluk je jedným z najväčších problémov moderného života. Dopravný ruch, hluk z prevádzok a susedov môže mať negatívny vplyv na náš spánok, koncentráciu a celkovú pohodu. Plastové okná a dvere dokážu v porovnaní so staršími typmi okien a dverí efektívne znížiť hlukovú záťaž, avšak nie všetky sú si rovné.

Ako si vybrať plastové okná a dvere s optimálnou zvukovou izoláciou?

Pri výbere plastových okien a dverí z hľadiska zvukovej izolácie je dôležité zvážiť nasledovné faktory:

1. Index zvukovej izolácie (Rw):

Rw je hodnota, ktorá udáva, o koľko decibelov (dB) dokážu okná a dvere znížiť hluk. Čím je hodnota Rw vyššia, tým je zvuková izolácia lepšia. Pre bežné použitie sa odporúčajú okná a dvere s hodnotou Rw aspoň 30 dB. V hlučnom prostredí, ako napríklad v blízkosti rušných ciest, je vhodné zvoliť okná a dvere s hodnotou Rw 40 dB a viac.

2. Typ zasklenia:

Okrem profilov okien a dverí má na zvukovú izoláciu veľký vplyv aj typ zasklenia. Izolačné trojsklo s hrúbkou 4 mm a viac dokáže efektívne znížiť hluk v porovnaní s bežným dvojsklom. Ďalším benefitom trojskla je aj lepšia tepelná izolácia.

3. Tesnenie:

Kvalitné tesnenie okolo okien a dverí je dôležité pre zabránenie prenikaniu hluku cez škáry. Tesnenie by malo byť vyrobené z kvalitných materiálov a malo by dokonale priliehať k profilom.

4. Okenné kovanie:

Okenné kovanie ovplyvňuje celkovú tesnosť okien a dverí. Kvalitné kovanie s viacnásobným uzamykaním a tesnením prispieva k lepšej zvukovej izolácii a to nájdete aj pri našich produktoch RG-Plast.

Plastové okná a dvere v hlučnom prostredí: Ako dosiahnuť pokoj a ticho v domácnosti?

Okrem výberu okien a dverí s optimálnou zvukovou izoláciou je možné dosiahnuť pokoj a ticho v domácnosti aj nasledovnými opatreniami:

  • Inštalácia akustických panelov: Akustické panely dokážu absorbovať hluk a zlepšiť akustické vlastnosti miestnosti.
  • Použitie ťažkých záclon a kobercov: Ťažké záclony a koberce dokážu absorbovať časť hluku a prispieť k útulnej atmosfére v miestnosti.
  • Zelená bariéra: Stromy a kríky pred domom dokážu znížiť hluk z ulice.

Záver:

Plastové okná a dvere s optimálnou zvukovou izoláciou dokážu výrazne znížiť hlukovú záťaž a prispieť k pokoju a tichu v domácnosti. Pri výbere okien a dverí je dôležité zvážiť index zvukovej izolácie, typ zasklenia, tesnenie a okenné kovanie. V hlučnom prostredí je vhodné kombinovať okná a dvere s optimálnou zvukovou izoláciou s ďalšími opatreniami, ako sú akustické panely, ťažké záclony a koberce.